oktober 10, 2020

Moet Google Chrome afstoten?

De grote techbedrijven liggen onder vuur van de Amerikaanse federale aanklager wegens het misbruiken van hun marktpositie. Is opsplitsing wenselijk?

Moet Google Chrome afstoten?

Google wordt misschien gedwongen zijn Chrome-browser en delen van zijn advertentie-activiteiten te verkopen meldt Politico.com. De federale aanklagers bereiden volgens het platform momenteel een rechtszaak voor wegens het schenden van het mededingingsrecht. Mocht het zover komen, dan is het het voor het eerst in decennia dat een Amerikaans bedrijf door een rechter gedwongen wordt om op te splitsen.

Misbruik van zoekmachine en Android

Chrome heeft wereldwijd het grootste marktaandeel op de markt voor internetbrowsers. Veel concurrenten beschuldigen het bedrijf uit Mountain View dat het de zoekhistorie van gebruikers inzet om zijn advertentieverkoop te ondersteunen. Dat is niet het enige. Ook de manier waarop het bedrijf zijn mobiele besturingssysteem Android in zet om de zijn zoekmachine en browser te pushen, ligt onder de loep bij het openbaar ministerie.

De zoekgigant wordt daarnaast waarschijnlijk volgende week al aangeklaagd voor misbruik van zijn marktaandeel op de online zoekmarkt met Google Search. De aanklagers hebben ondertussen diverse experts, rivalen en mediadeskundigen om advies gevraagd op dit onderwerp.

Google zet de norm voor de branche door zijn marktmacht

De reden dat specifiek Chrome afgestoten moet worden ligt volgens Politico vooral aan de boodschap dat Google binnen twee jaar cookies wil gaan blokkeren. Dit zorgde voor veel ophef onder advertentiebedrijven en uitgeverijen. Het marktaandeel van Chrome heeft in dit geval tot gevolg dat het volgens het vorige week uitgebrachte antitrustrapport "effectief normen voor de branche vast te stellen".

Google zelf geeft aan inmiddels aan een alternatief voor cookies te werken waarbij het de advertentiebedrijven nauw betrekt. Dit lijkt de conclusie van het rapport dat Google de richting van de  advertentiebranche bepaald te staven. Volgens de geruchten wordt komende week de eerste rechtszaak gestart. Het worden interessante wintermaanden. Zeker gezien ook Apple, Amazon en Facebook onder vuur liggen wegens het misbruiken van hun marktpositie.